Achtergrond project
Stichting Industrieel Erfgoed Deventer
De SIED heeft in zijn doelstellingen naast behoud en hergebruik van industriële voortbrengselen, machines en gebouwen ook het bestuderen van de Deventer industriële geschiedenis staan. De SIED doet onder andere door het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en conferenties en door het publiceren van boeken.
Projectgroep
Dit project is enkele jaren geleden van start gegaan binnen de werkgroep Geschiedenis van de SIED. Doelstelling van dit project is het uitvoeren van een onderzoek naar de geschiedenis van dit spoor met als resultaat een aantal activiteiten en een boek. De projectgroep Deventer Industriespoor bestaat uit een aantal professionals die elk van hun eigen invalshoek het project ondersteunen: Ruud van den Akker, Gijs van Elk, Eric Giesbers, Theo de Kreek, Piet de Noord en Sam de Visser. Arno Dijkhof is projectleider en auteur van het boek. Arno studeerde arbeids- en organisatiepsychologie en is actief binnen het vakgebied personeel & organisatie. Verder heeft hij de nodige kennis van de geschiedenis van het spoorbedrijf in Deventer, heeft inzicht in de sociaaleconomische achtergronden en beschikt over een netwerk van geïnteresseerden in het spoorwegbedrijf.
Het doel van het project is de geschiedenis van het Deventer Industriespoor (1925-2003) chronologisch te beschrijven en in een historisch sociaal-economisch-culturele context te plaatsen. Het belang van deze railinfrastructuur was groot voor de totstandkoming en ontwikkeling van industrieterrein Bergweide, maar ook voor de bedrijvigheid aan het Pothoofd en in de Raambuurt. Het industriespoor vormde daarmee een belangrijke factor voor de industriële ontwikkeling van Deventer. Tijdens de duur van het project is het dankzij het initiatief van de SIED gelukt om een deel van het voormalig industriespoor te behouden in het Havenkwartier.
Veel mensen hebben levendige herinneringen aan het industriespoor. Sommigen waren direct bij het spoor betrokken, anderen zagen regelmatig de goederentreinen voorbij rijden in de straten van Deventer of waren werkzaam in de industrie waar goederen werden gelost en geladen. Het is de moeite waard om deze herinneringen te behouden. Ook is er veel - niet eerder gepubliceerd - beeldmateriaal van het industriespoor voorhanden. Door alle gegevens te integreren in één samenhangend verhaal ontstaat er inzicht in het effect van deze spoorverbinding op de industriële ontwikkeling, de ruimtelijke inrichting van Deventer en de sociale aspecten ervan.
Andere publicaties:
- Ankersmit - Honderd jaar katoen in Deventer (geschiedenis van de in 1965 gesloten textielfabriek).
- Auping - Het bed van de toekomst is nooit af (geschiedenis van deze nog bestaande beddenfabrikant en bekend van de onverwoestbare spiraalbodem).
- Sam Noach - De man die niet verdwijnen kon (geschiedenis van de joodse koopman in textiel Samuel Noach).
- Geknoopt en Geweven - De kleurrijke geschiedenis van de Deventer Tapijtindustrie.